Koiran tärkeimmät opit

DSC00046.JPG
 
 
 
 
Kaikissa arjen tilanteissa tapahtuu oppimista puolin ja toisin.
 
 
 
 
 
 
 
 
Riemu on opettanut ihmiset rapsuttamaan sitä, kun se laskee päänsä syliin.

Riemu on opettanut ihmiset rapsuttamaan, kun se laskee päänsä syliin.

 
 
 
 
Täyden ruokakupin ohittaminen vaatii nälkäiseltä koiralta paljon itsehillintää.

Jotta koiran ja ihmisen yhteinen elämä olisi mahdollisimman vaivatonta, ihmisen tulee oppia lukemaan koiraa ja opettamaan koiralle yhteiselon kannalta tärkeitä taitoja. Kaikkein tärkeintä on pitää huolta koiran kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista ja vaalia ihmisen ja koiran välistä luottamussuhdetta.

Oikean opettaminen

Koira ei tiedä, mikä on oikeaa ja mikä väärää käyttäytymistä. Koira toistaa sellaista käyttäytymistä, josta seuraa jotain miellyttävää tai jolla se välttää jonkin ikävän. Oikea ja väärä ovat ihmisen keksimiä käsitteitä. Jotta opettaminen onnistuu, omistajan täytyy olla johdonmukainen ja tietää, mikä koiran käyttäytymistä vahvistaa ja pitää yllä.

Kaikissa arjen tilanteissa tapahtuu oppimista puolin ja toisin. Koira opettaa meitä huomioimaan sitä, kun se raapii meitä tassullaan; me opetamme koiraa istumaan, jotta se saa ruokansa. Usein koira saa ihmisen toimimaan toivomallaan tavalla ihmisen tätä tiedostamatta. Nämä tilanteet on hyvä oppia tiedostamaan.

Arjen sääntöjä opettaessa kannattaa kokonaisvaltaisesti pohtia toistuvia tilanteita, joissa koira pääsee itse palkitsemaan itsensä ihmisen mielestä väärästä toiminnasta. Ruoka ja lelut eivät missään nimessä ole ainoita vahvisteita, vaan huomio ja erilaiset toiminnot, kuten kaivaminen, ovat myös itsessään mielihyvää tuottavia.

Me saatamme tiedostamattamme vahvistaa ei-toivottua toimintaa. Koira oppii nopeasti toistamaan käyttäytymistä, jonka se kokee palkitsevaksi. Jos koira menee kaivelemaan roskista aina, kun vieraita tulee kylään, syy voi olla stressi tai omistajan huomion saaminen. Voi olla, että koira on huomannut, että vieraisiin keskittyvän omistajan huomion saa keskitettyä itseensä, kun tonkii jätteitä. Negatiivinenkin huomio on huomiota.

Koiran koulutuksessa tulee muokata ympäristöä niin, että koira ei pääsisi toteuttamaan ei-toivottua käyttäytymistä. Sen sijaan ympäristö antaa koiralle paljon mahdollisuuksia toteuttaa toivottuja käyttäytymisiä, joita myös vahvistetaan runsaasti ruualla, leikillä, huomiolla, rapsutuksilla ja toiminnoilla.

itsevarmuus kohdallaan

Kun koiran ei tarvitse pelätä rangaistuksia tai kieltoja, sen itsevarmuus kasvaa ja into koulutukseen säilyy. Terveen itsevarma koira suhtautuu avoimesti uusin asioihin eikä pelkää turhaan. Sen taitoja voi kasvattaa erilaisissa häiriöissä.

Erilaiset luonteet

Koulutuksessa on tärkeää ottaa huomioon koiran luonne. Toisilla virtaa riittää ilman suurempaa innostamista ja toiset tarvitsevat kunnon energiankohotuksen, jotta jaksavat keskittyä. Rauhallisen koiran kanssa treenataan itsehillintääkin vauhdikkaasti, kun taas vilkkaan koiran kanssa taitoa kasvatetaan aluksi keskittymistä ja rauhoittumista korostaen.

Valintaan perustuva koulutus sopii sekä pehmeä- että kovaluonteisille koirille. Koulutus on kaikissa tilanteissa selkeää ja johdonmukaista. Lisäksi koiran oppiminen on tehokkaampaa, kun sitä ei houkutella tekemään oikein, vaan se itse hoksaa, mikä toiminta on kannattavaa.