Miksi koira puree lasta?
Olen tehnyt luentotallenteen aiheesta Lapsi ja koira. Hinta 37,70 e (sis. alv. 25,5 %), kesto 1 h 45 min. Luennolla käsittelen aiheet Lapsi tulee koiraperheeseen, Koira tulee lapsiperheeseen ja Mitä tehdä kun koira puri lasta? Lähetä minulle viestiä, niin saat linkin luentoon.
Purematapaukset ovat surullisen yleisiä koko maailmassa. Yleisimmin saamme lukea uutisista, että koira on purrut lasta. Nämä surulliset ja lapsille jopa hengenvaaralliset tilanteet olisi voitu välttää.
Mitä tehdä, jos koira murisee lapselle? Miten varmistan, että koirani ei ole vaaraksi lapsillemme? Yleisin syy koiran puremaan, on se, ettei koiraa ole osattu lukea tai ottaa huomioon. Kun noudatat näitä neuvoja, sinun ei tarvitse pelätä, että oma tai vieras koira koskaan purisi lastasi.
Vastuu on aikuisen
Aikuisen vastuulla on opettaa lapselle, miten koirien kanssa toimitaan. Oli teillä sitten omaa koiraa tai ei, lapselle on silti tärkeää opettaa, etteivät eläimet ole pehmoleluja. Kun pidät huolen, että lapsesi kunnioittaa koiria, vältytte vaaratilanteilta.
Jos oma tai vieras koira kuitenkin päätyy näykkäisemään tai puremaan lastasi, vika ei ollut koiran eikä lapsen. Vika oli aikuisen. Lasta ja koiraa ei saa ikinä jättää vartioimatta samaan tilaan. Ei edes muutamaksi sekunniksi. Siinä ajassa lapsi ehtii jo uhata koiraa, jonka rauhoittavia eleitä ja varoituksia lapsi ei osaa lukea.
Jos aikuinen oli paikalla, kun haaveri sattui, aikuinen ei osannut lukea koiraa. Silloinkaan syy ei ollut koiran eikä lapsen. Jos sinulla on koira, sinun tulee osata lukea sen eleitä ja ymmärtää, miten se viestii epämukavuuttaan. Jos et osaa lukea koiria, älä päästä lastasi liian lähelle niitä.
Vahingon sattuessa syy on joko lapsen vanhemmassa tai koiran omistajassa. Lapsen vanhemmassa, jos hän päästi lapsen kohtelemaan koiraa kaltoin. Koiran omistajassa, jos hän antoi lapsen lähestyä epäkohteliaasti koiraansa.
Vielä kerran: koira ei ole syyllinen.
Älä koske vieraaseen koiraan
“Mutta kun meidän pikku Jorma haluaa rapsuttaa.” Pikku Jorma haluaa varmasti myös juosta päättömästi autotiellä, syödä joka päivä karkkia ja tunkea sormet pistorasiaan. Jos Jorma haluaisi rapsuttaa kyykäärmettä, toteaisitko silloinkin, että kyllä sen kyykäärmeen nyt vain pitää tykätä tästä rapsuttamisesta eikä purra?
Jostain syystä yhteiskunnassamme on vallalla käsitys, että kaikki koirat pitävät rapsutuksista. Kuka vain, milloin vain, missä vain saa työntää kätensä koiran kuonolle ja alkaa rapsuttaa. Olen pahoillani, mutta se ei vain mene niin.
Vieras, kohtisuoraan lähestyvä ihminen on koiran näkökulmasta melko uhkaava. Käden tunkeminen koiran kuonon eteen on outoa. Koirien maailmassa on kohteliasta lähestyä kiertäen, sivun kautta eikä kohtisuoraan. Kaikki koirat eivät pidä siitä, että niihin kosketaan.
Pyydä aina koiran omistajan lupaa, jos lapsesi haluaisi rapsuttaa hänen koiraansa. Kysy: “Onko koirasi tottunut lapsiin?” Jos omistaja antaa luvan, mene lapsesi kanssa noin metrin päähän koirasta, hieman sivuttain ja puhele koiralle. Jos koira tulee luoksenne, se haluaa tutustua teihin. Jos se ei tule, se ei halua. Silloin teidän tulee antaa koiran olla rauhassa.
Jos koira on kytkettynä, se ei voi paeta, kun se kokee uhkaa. Jos siis annat lapsesi lähestyä kaupan eteen kytkettyä koiraa, asetat lapsesi vaaratilanteeseen. Jos tuo koira ei ole tottunut lapsiin, eikä se halua tulla kosketuksi, koiran vaihtoehdot jäävät vähiin. Pureminen on silloin erittäin mahdollista.
Opeta lapsellesi:
Vieraisiin koiriin ei koskaan kosketa ilman koiran omistajan lupaa.
Jos haluat kysyä omistajalta, saako koiraan koskea, kysy “onko koira tottunut lapsiin?”
Jos saat luvan rapsuttaa koiraa, mene noin metrin päähän koirasta hieman sivuttain koiraan nähden ja juttele koiralle.
Odota, että koira tulee luoksesi.
Kunnioita koiran viestejä
Opettele lukemaan koiran rauhoittavia eleitä. Koira viestii epämukavuudesta tai epävarmuudesta ensin rauhoittavilla eleillä. Rauhoittavia eleitä seuraa varoitus: murina tai näykkäisy, jos rauhoitteluja ei kuunnella. Murina kertoo siitä, että koira on tilanteessa, jossa se ei halua olla mutta josta se ei pääse pois.
Älä koskaan rankaise murisevaa koiraa. Jos koiralta viedään pois mahdollisuus varoittaa, sille jää ainoastaan mahdollisuus toimia. Kun huomaat koiran murisevan lapselle, vie lapsi pois. Jos koira on oma, voit myös ohjata koiran pois, jonnekin, missä se saa olla rauhassa ja antaa sille vaikkapa luun pureskeltavaksi.
Ota opiksesi tuosta tilanteesta ja ole iloinen, että koira varoitti. Nyt tiedät, mistä tuo kyseinen koira ei tykkää. Jatkossa pyri välttämään koiran asettamista sellaiseen tilanteeseen, jossa sen täytyy varoittamalla kertoa epämukavuudestaan.
Jos koira oli oma ja murina oli kyseisessä tilanteessa epätavallista, tarkista, ettei koirallasi ole kipuja. Osuiko lapsi kipeään tassuun? Koskiko lapsi tulehtuneeseen korvaan?
Opeta lapsellesi:
Jos koira murisee, jätä se rauhaan.
Älä koske murisevaan koiraan, äläkä mene sen luo.
Jos olit koiran luona, kun se alkaa murista, poistu rauhallisesti.
Opetelkaa yhdessä ymmärtämään koiran kieltä.
Koirat eivät ole pehmoleluja
Koira on eläin. Koiran ei tarvitse pitää lapsista. Koiran ei tarvitse sietää sitä, että sen ruokakuppi napataan sen nenän edestä kesken syönnin, sitä halataan, sen päällä kiipeillään ja sen häntää kiskotaan. Koiralla on täysi oikeus sanoa, ettei tuollainen käytös ole hyväksyttävää.
Jos lapsesi kovasti haluaa rutistaa ja paijata koiraa, hanki lapsellesi pehmolelu. Koirat eivät ole leluja, vaan tuntevia olentoja, joilla on omat tarpeensa. Lapsen ei pidä saada halata koiria. Opeta lastasi toimimaan rauhallisesti koirien kanssa. Koiria päin tai niiden ohi ei ryntäillä, vaan kävellään rauhallisesti kädet alhaalla.
Jotta koira voi elää onnellista elämää, sen tulee saada tyydytettyä sen laji- ja rotutyypillisiä tarpeita. Näitä ovat esimerkiksi haisteleminen, kaivaminen, juokseminen ja pureskelu. Voit opettaa lapsellesi parempia tapoja toimia koiran kanssa. Lapsi voi iästään ja koiran mieltymyksistä riippuen täyttää koiran aktivointilelun, opettaa tai teettää koiralle temppuja, heittää koiralle lelua tai piilottaa sille herkkuja etsittäväksi.
Opeta lapsellesi:
Kaikki koirat eivät pidä lapsista.
Ole rauhallinen.
Koirat eivät pidä halaamisesta.
Toimi koiran kanssa yhteisten sääntöjen mukaisesti.
Otteita omasta elämästä
Tätä kirjoittaessani esikoiseni on vuoden ikäinen. Siitä lähtien, kun hän oppi ryömimään, hänelle on opetettu, ettei hän saa mennä koirien luokse. Hän ei myöskään saa mennä koirien peteihin, olivat koirat siellä tai eivät.
Koiriin ei ole myöskään saanut yksin koskea, vaan aikuisen on pitänyt pitää kädestä kiinni tarttumisen välttämiseksi. Koiraan on ylipäänsä saanut koskea vain, jos koira tulee minun ja lapsen luo pyytämään rapsutuksia.
Täytyy todeta, että olen yllättynyt siitä, miten paljon yksivuotias ymmärtää! Kun hän vielä ryömien tutki kotiamme, olin portsarina vastassa, jos hän oli menossa koiria tai niiden petejä kohti. Jos esteenä toimiminen ei riittänyt, hain lapsen pois. Sanoin aina “älä mene koiran luo”.
Nykyään hän enää hyvin harvoin on edes menossa koiria tai niiden petejä kohti. Oikeastaan vain silloin, jos jokin lelu on vahingossa lentänyt tyhjään petiin. “Älä mene koiran luo” on lause, jonka hän nykyään ymmärtää ja jota osaa noudattaa. Jotta kaikilla on turvallista olla, koirat ovat yleensä leikkien aikana nukkumassa portin takana.
Silloin tällöin kuitenkin sattuu sitä, että koira työntää itsensä aivan kiinni minuun, minulla on lapsi aivan vieressäni ja lapsi ehtii koskea koiraan ennen kuin minä ehdin tehdä mitään. Yksivuotiaan tarkkuus ja voiman hallinta ei ole vielä kovin hyvä, mutta enää hän harvemmin tarttuu koiriin, jos ehtii niihin osua. Hän osaa joko rapsuttaa sormillaan tai silittää avokämmenellä.
Näin pienen lapsen kanssa ei ole kuitenkaan mitään syytä pyrkiä rapsutustilanteisiin. Vaaratilanteilta vältytään, kun koirat ja lapsi oppivat tuntemaan toisensa turvallisen etäisyyden päästä. Koirat voivat olla rauhallisesti pedillään, kun lapsi tutkii ympäristöään. Koirat oppivat, ettei kovaääninen ja vauhdikas ipana ole uhka. Päinvastoin sen läsnäollessa petiin sataa nameja.
Koska lapseni tykkää ottaa tavaroita yhdestä astiasta ja laittaa toiseen, olemme nyt alkaneet harjoitella sitä, että hän antaa koiran eteen nappuloita. Tämä vaatii koiralta kykyä olla paikallaan ja odottaa lupaa ottaa nappulat, ettei se innoissaan haukkaa koko lapsen kättä. Olemme istuneet lapsi sylissäni lattialla koiran häkin vieressä. Minulla on nappulakuppi, josta lapseni ottaa nappuloita ja tiputtaa ne koiran häkkiin, jolloin minä annan koiralle luvan ottaa. Tämän toivon luovan positiivista suhdetta koirani ja lapseni välille.