Yksikään koira ei tarvitse "kovia otteita"

Jokainen koira oppii positiivisesti vahvistamalla. Kuva: Koiratuulia

Minua surettaa, että edelleen on valloilla se harhaluulo, että etenkin tietynrotuiset koirat tarvitsevat kovia otteita oppiakseen. Juuri tänään sain lenkillä todistaa, kun edellä kävelevä rottweiler nostettiin hihnan ja pannan varassa ilmaan kuristusotteeseen. Tämä oli omistajan mielestä ilmeisesti sopiva rangaistus siitä, että koira katsoi meitä. Ainoa, mitä omistaja sen jälkeen tuskaili, oli, että panta alkoi irrota tällaisesta käsittelystä. Rottweiler parka.

Jos koiraa kohdellaan kovakouraisesti, sitä uhkaillaan eikä sen rauhoitteluja oteta vakavasti, koiralle tulee tarve puolustaa itseään. Jos rauhoittelut eivät saa tuota koiran näkökulmasta hyvin ennalta-arvaamattomasti käyttäytyvää, aggressiivista ihmistä lopettamaan, koiran täytyy varoittaa. Murina, hampaiden näyttäminen ja ilman näykkiminen ovat varoituksia. Jos nämäkään eivät saa ihmistä ymmärtämään, että hän on mennyt liian pitkälle, koiralla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin purra.

Pahimmassa tapauksessa tästä syntyy ikävä noidankehä. Ihminen kuvittelee, että lyömällä, huutamalla ja hihnasta nykimällä koira oppii käyttäytymään toivotulla tavalla. Tämä lisää koiran pelkoa ja saa sen puremaan. Kun koira puree ihmistä, ihminen kuvittelee, että ratkaisu siihen on koiran rankaiseminen. Katastrofin ainekset ovat valmiit.

Osa koirista muuttuu tällaisen kohtelun seurauksena passiiviseksi. Tämä on itse asiassa pahempikin kuin se, että koira puolustaisi itseään, koska ihminen saattaa erehtyä luulemaan passiivista koiraa rauhalliseksi. Todellisuudessa koira ei vain uskalla tehdä mitään.

Opeta toivottu käyttäytyminen

Monella meistä on vahva käsitys siitä, mitä koira ei saisi tehdä. Ei saa vetää hihnassa, ei saa varastaa ruokaa, ei saa haukkua toisille koirille, ei ei ja ei. Jotta koiran koulutus onnistuu, tulee keskittyä siihen, mitä koiran tulisi tehdä, eikä siihen, mitä sen ei pitäisi tehdä.

Koira ei tiedä, mitä toivottu käyttäytyminen on, ellei sitä opeteta sille. Kun meidän mielestä “oikea” käyttäytyminen, on koiran mielestä kannattavaa käyttäytymistä, koira toimii toivotulla tavalla. Koiralle kannattavaa on sellainen käyttäytyminen, josta koira saa jotain haluamaansa tai välttää jotain epämiellyttävää.

Jos koira pääsee hihnassa vetämällä haistelemaan ihania hajuja, hihnassa vetäminen vahvistuu. Jos vetämällä matka pysähtyy ja vierellä kulkemisesta saa nameja ja luvan mennä haistelemaan, vierellä kulkeminen vahvistuu.

Jos koira haukkuu vastaantuleville koirille, se yleensä haluaa karkottaa ne kauemmas. Koira ei tiedä, että vastaantuleva koira kävelee ohi ihan ilman haukkumistakin. Kun koiran kanssa otetaan etäisyyttä ohitustilanteissa ja opetetaan sille korvaava käyttäytyminen (esimerkiksi katsekontakti tai kämmenkosketus), koira tietää, miten se voi ilmaista omistajalleen, että haluaa kauemmas tilanteesta.

Oppiminen on universaalia

Oppimisen periaatteet ovat samat riippumatta koiran rodusta. Itse asiassa samat oppimisen periaatteet pätevät myös muihin eläimiin (ihmiset mukaan lukien). Tämä johtuu siitä, että oppiminen on selviytymiskeino. Selviytyäkseen yksilön täytyy oppia, miten se saa tarvitsemansa (esim. ruokaa, suojaa, lajikumppaneita) ja miten se välttää vaarat.

Yksikään koira ei ole tyhmä tai itsepäinen. Koirat eivät yritä pomottaa tai dominoida ihmisiä. Koirat eivät kosta tai koe syyllisyyttä. Osa näistä harhaluuloista perustuvat vanhentuneisiin, virheellisiin tutkimuksiin, joiden tulokset on myöhemmin todettu vääriksi. Osa on ihan vain koiran inhimillistämistä ja koiranlukutaidon puutetta.

Jos rottweiler, dobermanni tai saksanpaimenkoira haukkuu vastaantulijoille, sitä tulisi kouluttaa ihan samalla tavalla kuin chihuahuaa, italianvinttikoiraa tai havannankoiraa. Koiralle pitää opettaa, mitä sen halutaan tekevän, sen sijaan että ihminen keskittyy räyhäämään koiralle, joka räyhää vastaantulijoille.

Miksi jotkut silti pelottelevat koiraansa?

Vanhoista tavoista ja uskomuksista on usein vaikea päästää irti. Uuden asian omaksuminen on vaikeaa, etenkin jos se on ristiriidassa omien aiempien uskomusten kanssa. Muutos on usein helpointa, jos ihmisellä on sellainen olo, että hänen käyttämänsä pelotteluun perustuva koulutustapa ei ole oikein tai jos koulutustapa ei tuota tulosta.

Usein ihmiset myös lukevat koiraansa väärin. Koiran luullaan alistuvan, kun se tekeytyy pieneksi ja laittaa häntänsä koipien väliin. “Kyllä se tietää tehneensä väärin.” Olen pahoillani, mutta ei. Koirasi ei tiedä tehneensä väärin. Se pelkää sinun uhkailevia eleitäsi ja yrittää rauhoitella sinua. Valitettavasti pelotteluun perustuva koulutus tuo joidenkin koirien kohdalla ainakin hetkellisesti tuloksia, koska koira pelkää toimia (omistajan läsnäollessa) tavalla, joka johti pelottavaan tilanteeseen.

Jos sinulla on koira, sinä olet koirankouluttaja. Halusit tai et, koulutat koiraasi koko ajan. Haluatko olla sellainen kouluttaja, joka saa oppilaansa pelkäämään? Vai olisitko mieluummin sellainen, joka innostaa ja inspiroi oppilaasta tekemään aina parhaansa ja keskittymään sinuun täysillä?

Uuden opetustavan tehokkuuden toteaminen on myös hyvä tapa saada hylkäämään vanhat käytännöt. Heitä suihkepullot, kolinapurkit, kuristuspannat, piikkipannat ja sähköpannat romukoppaan ja kokeile keskittyä vahvistamaan toivottua käytöstä. Unohda ärinät, kiellot, hihnasta nykimiset ja “hapettamiset”. Täytä taskusi koiran rakastamilla nameilla ja leluilla.

Älä uhkaile ja pelottele. Opeta.

Toimi näin

Opeta toivottu käytös

Palkitse koiran haluamilla asioilla

Estä ja ehkäise ei-toivottu käytös

Kunnioita koiran rauhoittavia eleitä

Älä koskaan lyö tai pelottele koiraa