Mikä on oletuskäyttäytyminen?

Olemme lähdössä ulos, koira menee maahan. Lenkillä pysähdyn sitomaan kengännauhoja, koira menee maahan. Juttelen naapurin kanssa, koira menee maahan.

Oletuskäyttäytyminen on kätevä osa arkea eikä sen opettaminen vaadi muuta kuin koiran havainnointia ja oikea-aikaista vahvistamista.

Tekstin ovat kirjoittaneet yhteistyössä Helppo arki -koirankoulutus ja koirakoulu Ihana Koiruus.

Oletuskäyttäytyminen voi olla istuminen, maahanmeno tai seisominen. Kuva: Koiratuulia

Kuten LAT-peli ja 1–2–3-peli, oletuskäyttäminen on Leslie McDevittin Control Unleashed -ohjelmaan kuuluva harjoite. Sen ytimessä ovat omaehtoisuus, rauhallisuus ja vuorovaikutus. Oletuskäyttäytymisen avulla koiralla on mahdollista saada ihmisen huomio ja lisää tietoa ympäristöstään. Tilanteissa, joissa koira ei tiedä, mitä sen pitäisi tehdä, koira voi aina toteuttaa oletuskäyttäytymistään.

Oletuskäyttäytyminen on yksi selkeä käyttäytyminen, käytännössä jokin asento, kuten istuminen, maahanmeno tai seisominen. Käyttäytymisen tulee olla sellainen, jota koira pystyy tekemään pitkäkestoisesti, jonkin tietyn tilanteen vaatiman ajan. Koska käyttäytymiseen liittyy rauhallisuus ja kesto, oletuskäyttäytymisiä eivät voi olla esimerkiksi haukkuminen tai tassun antaminen.

Oletuskäyttäytyminen antaa koiralle mahdollisuuden rauhoittua. Sen sijaan, että koira turhautuu ja alkaa esimerkiksi haukkua, kun ei tiedä, mitä tilanteessa pitää tehdä, se voi aina ehdottaa oletuskäyttäytymistään.

Näin opetat oletuskäyttäytymisen 

Leslie opettaa oletuskäyttäytymisen koiralle alusta asti koiran oman ehdotuksen kautta. Koiraa ei siis pyydetä tekemään mitään, vaan koiralle annetaan vahviste aina, kun koira itse ehdottaa istumista, seisomista tai makoilua. Leslie siis vahvistaa oletuskäyttäytymisestä arjen keskellä, mutta sitä voi harjoitella myös erikseen. Tässä on se hyvä puoli, että oletuskäyttäytymiseksi muodostuu sellainen asento, joka koiralle on luontevin tai jossa on ennestään paljon vahvistehistoriaa. Vahvistehistoria tarkoittaa sitä, että koira on saanut paljon vahvisteita kyseisestä käyttäytymisestä jo aiemmin.

Harjoittelun voi aloittaa myös niin, että muutaman ensimmäisen toiston ajan ihminen pyytää koiraa ottamaan tietyn asennon, esim. sanomalla tutun vihjeen “maahan”. Sen jälkeen ihminen alkaa odottaa, että koira itse tarjoaa maahanmenoa. Tätä tapaa kannattaa käyttää, jos ehdottaminen ei ole koiralle tuttua tai koira turhautuu nopeasti. Tässä tavassa tosin ihminen päättää, mikä koiran oletuskäyttäytyminen on eikä aloite tule koiralta.

Vahvisteena voi käyttää namia, lelua tai jotain toimintaa, kuten ulos menemistä tai uimista. Helpointa on aloittaa oletuskäyttäytymisen opettaminen namien avulla, koska tällöin toistojen määrää on helpompi kontrolloida. Selkeyden vuoksi käytän tämän tekstin esimerkeissä oletuskäyttäytymisenä maahanmenoa ja vahvisteena namia.

Vahvista siis maahanmenoa namilla aina, kun näet koiran tarjoavan maahanmenoa. Kun koira on oppinut, että maahanmenoa kannattaa ehdottaa, koska siitä saa aina vahvisteen, voit alkaa lisätä kestoa. Lisää kestoa antamalla useita nameja peräkkäin ja sen jälkeen vapauttamalla koira. Vapautus voi olla jokin sana (esim. “loppu”) ja useamman namin heittäminen hieman kauemmas, jotta koira nousee asennostaan.

Harvenna pikku hiljaa namiväliä. Odota siis ensin sekunti ennen kuin annat namin, sitten kaksi sekuntia, sitten kolme ja niin edelleen. Etene koiran osaamisen mukaan. Jos koira alkaa nousta tai liikehtiä ennen kuin ehdit antaa namin, kesto oli liian pitkä. Tee helpompi harjoitus, jossa koira pystyy pysymään aloillaan. Tarkoitus on, että koira pysyy oletusasennossaan rauhallisena, ei häslää eikä vaihtele asentoa.

Oletuskäyttäytymiselle ei lisätä suullista vihjettä, sillä ympäristö toimii koiralle vihjeenä. Sama oletuskäyttäytyminen voi toimia eri tilanteissa. Harjoittele oletuskäyttäytymistä sellaisissa tilanteissa, joissa haluaisit koirasi käyttävän sitä. Koira voi pian alkaa yhdistää ympäristön tapahtumia siihen, että sen kannattaa mennä maahan. Pian se ehdottaa maahanmenoa aina, kun pysähdyt keräämään koirasi kakkoja, kun vauva alkaa itkeä vaunulenkillä tai kun pysähdyt kesken treenin miettimään seuraavaa toistoa. 

Oletuskäyttäytymisellä koira saa aina ihmisen huomion. Koira voi itse käyttää oletuskäyttäytymistä sellaisissa tilanteissa, joissa se haluaa saada ihmisensä huomion tai joissa se kaipaa ihmiseltä apua. Oletuskäyttäytyminen voi olla myös koiran tapa kommunikoida omistajalle esimerkiksi treeneissä, ettei ymmärrä, mitä omistaja häneltä pyytää.

Kun oletuskäyttäytyminen on jo vahva osa koiran elämää, pidä sitä yllä vahvistamalla epäsäännöllisen säännöllisesti. Tällöin koira ei joka kerta saa oletuskäyttäytymisestä namia. Älä kuitenkaan kokonaan lopeta namien tai muiden vahvisteiden käyttämistä, sillä muuten oletuskäyttäytyminen ei ole koiralle enää kannattavaa ja se lakkaa ehdottamasta sitä. Kaikkea sellaista käyttäytymistä, mitä haluat koirasi tekevän, täytyy muistaa vahvistamalla pitää yllä.

Herättääkö aihe kysymyksiä?
Alla olevalla lomakkeella voit lähettää minulle lisäkysymyksiä oletuskäyttäytymisestä sekä opettelun haasteista. Vastaan kysymyksiin nimettöminä nettisivuillani. Jos haluat vastauksen suoraan omaan sähköpostiisi, ilmoita sähköpostiosoitteesi.

Lähde:

McDevitt, Leslie. Control Unleashed. Reactive to Relaxed. Clean Run Productions LLC. 2019.